beraberce Derneği, 23 Eylül- 2 Aralık tarihleri arasındaki her Salı günü 18.30-21.00 saatleri arasında gerçekleştirdiği “Mekan-Diyalog-Hatırlama” üst başlıklı beraberce Güz Akademisi’nin son atölyesini Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bulunan ofisinde bir kokteylle sonlandırdı.
Toplumsal hafıza ve geçmişle yüzleşme konularında çalışmalar yürüten beraberce Derneği “Mekân-Diyalog-Hatırlama” başlığıyla düzenlediği beraberce Güz Akademisi’ni, farklı disiplinlerden lisans ve lisanüstü öğrencilerinin katılımına açık bir şekilde gerçekleştirdi. beraberce Güz Akademisi 7 hafta boyunca “Mekân-Diyalog-Hatırlama” konu bağlamında şu başlıkları tartıştı: “Mekân, Adalet ve Hatırlama”, “Mekân ve Cinsiyet Meselesi”, “Hafıza ve Göçlerin Mekânı Olarak Kent”, “Mekân, Dönüşüm ve Emek”, Toplumsal Hafıza, Geçmişle Yüzleşme ve Sanat”, “Diyaloğun İmkânları ve Zor Meseleleri Konuşmak”
“Otoriter Kişilik”
beraberce Güz Akademisi’nin son atölyesinde konuşan beraberce Derneği direktörü Ayşe Öktem, önce “Otoriter Kişilik” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ayşe Öktem, yaptığı sunumda Frankfurt Ekolü düşünürlerinden örnekler vererek günümüz dünyasında yaşanan toplumsal bunalımların nedenlerine dikkat çekti. Öktem, kişiler arası ilişkiselliklerden yola çıkarak ortak zeminleri yaratmanın önemine vurgu yapan bir grup oyununu gerçekleştirmesinin ardından şunları ifade etti: “Bugün burada, bu oyunda da görüldüğü gibi aslında hepimizin hayat hikâyeleri bir yerde kesişiyor. Bizi birbirimize yakın tutan güçlü bağlarımız, ortak yanlarımız var. Burada kendi hayatından bir parça paylaşan kimse yalnız kalmadı. Mutlaka hayatın bir yerinde birbirimize dokunduğumuzu gördük. Hayat böyle bir şey. Belki bu programdan önce birbirinizle hiç tanışmıyordunuz. Ama 6 haftalık programdan sonra bugün, bu kısa oyun aslında bizim birbirimize ne kadar yakın olduğumuzu da gösterdi. İşte, “beraberalan” bunu ifade ediyor. Bunun için “beraberce” kalabilmek önemli, “beraberce” yol yürümek önemli.